Polpette di melanzane – włoskie bakłażanowe klopsy

W trakcie pobytu w Neapolu i okolicach nocowaliśmy w domach lokalnych mieszkańców. To właśnie dzięki takiemu zakwaterowaniu dzisiaj mogę podzielić się z Wami przepisem na bakłażanowe klopsy, które są regionalną potrawą południowych Włoch. W domu naszych gospodarzy jedliśmy kolację przygotowaną przez nich samych. Te bakłażanowe cuda tak bardzo nam zasmakowały, że poprosiliśmy gospodynię o przepis. Łapcie instrukcje, jak przygotować polpette di melanzane!

Składniki (10 polpette di melanzane):

  • Bakłażan ze skórką, ok. 350g
  • Jajko
  • Ser pecorino romano, ok. 40g
  • Pęczek natki pietruszki
  • Namoczona w wodzie bułka (150g) lub 1/2 szklanki bułki tartej
  • Czosnek (u nas 3 ząbki)
  • Sól, pieprz według uznania
  • Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Bakłażana ze skórką pokrój na plastry o grubości 1-2 cm. Posól i pozostaw na mniej więcej 30 minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu zabiegowi zmiękną i pozbędziesz się niepożądanej goryczy bakłażana.

Po upływie 30 minut umyj bakłażany z soli i odsącz. Na patelni na rozgrzanym oleju usmaż plastry do pół gotowości. Odstaw do wystygnięcia.

Do miski wrzuć usmażone bakłażany, namoczoną i odciśniętą bułkę (alternatywnie bułkę tartą), jajko, poszatkowaną natkę pietruszki, pecorino romano, czosnek, sól i pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Jeżeli bakłażan nie rozpada się łatwo w dłoniach, skorzystaj z blendera. Nie przesadź, masa nie ma być płynna! Normalnym jest, że występują w niej nierozdrobnione fragmenty skórki bakłażana.

Gdy bakłażanowa masa jest gotowa, uformuj pulpety. Delikatnie obtocz je w bułce tartej i smaż z każdej strony na gorącym oleju (na średnim ogniu).

Pulpety podawaj z sałatką lub/i ziemniaczkami. Ziemniaki możesz zastąpić kaszą/ryżem.

Jeżeli interesuje Cię więcej włoskich przepisów z podróży, zajrzyj TU. Pokażemy Ci, jak zrobić prawdziwie włoską pizzę w domowych warunkach.

Jeśli podobał Ci się ten artykuł i chciałbyś/abyś dać wyraz docenienia naszej pracy, proszę o udostępnienie i polubienie naszego profilu w mediach społecznościowych!

Powiązane

Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)

Tajska kuchnia w pigułce e-book

Ciasto do pizzy prosto z Neapolu