Ja się tylko tak nieśmiało zapytam: „Kto nie lubi pizzy?”. My uwielbiamy i od kilku lat przygotowujemy swoją własną. Naszym celem było uzyskanie możliwie zbliżonych efektów do tych z pizzerii. Domowa pizza, czyli ta pieczona w około 250 stopniach potrafi wypaść blado. W pizzeriach ciasto piecze się je w temperaturze aż 500 stopni! Przepis na ciasto do pizzy, który prezentuję Ci w tym poście jest absolutnie kultowy – pozwala osiągnąć podobny smak ciasta do tego z profesjonalnych pieców. Kilka miesięcy temu wybraliśmy się na festiwal pizzy do Neapolu. Mateusz wziął udział w warsztatach robienia pizzy. Wróciliśmy z tego wyjazdu z kilkoma udoskonaleniami na to, jak otrzymać prawdziwie włoskie ciasto. Jestem przekonana, że je pokochasz i nie będziesz się z nim rozstawać. Częstuj się!
Ciasto do pizzy – co potrzebujesz?
- mąka
- woda
- drożdże
- sól
- cukier
- oliwa
Użyj mąki pszennej, najlepiej typ 00. Każdy inny typ będzie OK, ale najlepszy efekt uzyskasz z mąką 00.
Składniki na ciasto do pizzy
Ciasto do pizzy – proporcje składników
Ilość na 6 ciast do pizzy:
- 800/900 g mąki
- 500 ml wody
- 6 g świeżych drożdży lub 2 g suszonych
- 15 g soli
- 30 g oliwy z oliwek
- 10 g cukru
Obecnie Mateusz z powyższych składników przygotowuje 8 spodów do pizzy. Ciasto jest wtedy bardzo cieniutkie. Na początek jednak lepiej podzielić masę na 6 części – będzie łatwiej!
Wykonanie
W wodzie w temperaturze pokojowej rozpuść drożdże i cukier. Tak powstanie rozczyn. Stopniowo dodawaj do mąki i mieszaj. Gdy utworzy się konsystencja ciasta, dodaj sól i oliwę.
Żeby nie brudzić dodatkowych naczyń, rozczyn możesz przygotować już w misce, do której wcześniej wsypałeś/aś mąkę. Woda nie wsiąknie w mąkę. Możesz więc do niej dodać drożdże, cukier i wymieszać.
Ciasto na pizzę, domowa pizza Ciasto na pizzę, domowa pizza
Wyrabianie ciasta
Teraz możesz rozpocząć wyrabianie. Przez kilka minut baw się ciastem w misce tak, by wszystko się połączyło. Ciasto w takiej formie będzie się kleić – nic nie szkodzi! Przez kolejnych 5 minut mocno je ugniataj na blacie. Na koniec tego etapu rzuć ciastem efektownie o blat.
Nasza instrukcja video, na której zobaczysz, w jaki sposób ugniatać ciasto znajduje się TUTAJ.
Ostatnie 5 minut poświęć na delikatne wyrabianie. Rozciągaj fragmenty ciasta i owijaj nimi całość. Ten etap służy napowietrzeniu ciasta. Tak przygotowaną masę włóż na godzinę do miski i przykryj czystą kuchenną ścierką/folią spożywczą. Pozostaw w temperaturze pokojowej.
Ciasto na pizzę, wyrabianie Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na godzinę
Cenna rada od włoskich mistrzów pizzy!
Po godzinie wyciągnij ciasto do pizzy i podziel je na 6 równych części. Każdą kulkę ciasta przeciśnij przez dziurę między kciukiem i palcem wskazującym tak, aby powstała napięta powierzchnia na cieście. Dzięki temu zabiegowi ucieknie powietrze, które wcześniej wprowadziliśmy do ciasta. Na koniec rzuć kulką o blat. W ten sposób potraktuj wszystkie 6 kulek, a następnie ułóż je np. na blasze i pozostaw w lodówce na 24-72 godziny.
Każdą kulkę ciasta przeciśnij przez palce, by odpowietrzyć ciasto Gotowa kulka z ciastem ląduje w misce i trafia na 24-72 godziny do lodówki
Ciasto gotowe. Co dalej?
Ciasto po 24 godzinach zwiększy swoją objętość. Pamiętaj, że jedna kulka to jedna pizza. Wyciągnij z blachy kulkę i na blacie formułuj coś na kształt koła. Na tak przygotowany spód połóż sos do pizzy i ulubioną kompozycję składników. Niżej przeczytasz o naszych ulubionych sosach i kompozycjach składników.
UWAGA: Jeżeli planujesz resztę kulek użyć kolejnego dnia, przykryj miskę z kulkami folią spożywczą, aby wierzch ciasta nie wysychał. Przygotowane kulki ciasta możesz także zamrozić i z sukcesem używać w przyszłości. Wystarczy, że pojedynczo owiniesz je folią spożywczą i wrzucisz do zamrażalki.
Jeżeli wolisz wersję video przepisu z instrukcjami, zapraszam Cię do naszej zapisanej relacji na Instagramie.
Pizza neapolitańska domowa
Sos do pizzy
Aby przygotować sos marinara zeszklij cebulkę i czosnek. Następnie dodaj pomidory/passatę/pomidory w puszce, bazylię, cukier, sól i pieprz. Trzymaj na ogniu. Następnie zblenduj.
Pomidorowy
Na patelni zrumień kilka pokrojonych ząbków czosnku, dodaj pomidory w puszce/passatę/świeże pomidory i chwilę trzymaj na ogniu. Dodaj bazylię, sól, pieprz i cukier do smaku. Wszystko zblenduj.
Marinara
Jak powyżej z tą różnicą, że oprócz czosnku zrumień również drobno posiekaną cebulkę.
Śmietanowy
Drobno posiekaną cebulkę i czosnek zrumień na maśle. Dodaj łyżkę mąki i wtedy stopniowo dodawaj śmietanę 18% (musi być słodka, z kartonika, nie z kubeczka), cały czas mieszając tak, by nie powstały grudki. Dodaj tymianek, sól i pieprz. Zdejmij z ognia, wszystko zblenduj.
Nasze ulubione kompozycje składników na pizzę
- Marinara sos, mozarella, szpinak (wcześniej zamarynowany w oliwie z dodatkiem soli i pieprzu), czerwona cebulka, pomidory suszone w oliwie, gorgonzola (już na gotową, gorącą pizzę).
- Sos pomidorowy, mozarella, pomidorki koktajlowe, pieczarki.
- Marinara sos, mozarella, pieczarki, czerwona cebulka, zielone oliwki, parmezan (na gotową, gorącą pizzę).
- Sos biały, pomidorki koktajlowe, szpinak i opcjonalnie boczek.
- Sos pomidorowy, oscypek, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe.
Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury. Pizza jest gotowa, gdy boki się zarumienią. W 250 stopniach piecze się około 7-8 minut.
Pizza neapolitańska domowa
Warto zakupić szamotowy kamień do pizzy. Taki kamień wkłada się do piekarnika i bezpośrednio na nim piecze pizzę. Rozgrzanie piekarnika z kamieniem w środku potrwa nieco dłużej, bo kamień musi się dobrze nagrzać. Taki kamień pomaga usunąć wodę z ciasta. W efekcie pizza jest bardziej chrupiąca i ładnie trzyma się w dłoni!
Jeśli podobał Ci się ten artykuł i chciałbyś/abyś dać wyraz docenienia naszej pracy, proszę o udostępnienie i polubienie naszego profilu w mediach społecznościowych!