Blog podróżniczy – podróż dookoła świata | ŚWIAT na Własną Rękę
  • Dookoła świata
    • Ile kosztuje podróż dookoła świata?
    • Przygotowania
      • O czym pamiętać przed wyjazdem?
      • Bagaż w długiej podróży
      • Aplikacje przydatne w podróży
      • Wizowe problemy i nowy plan trasy
    • ŚWIAT Na Własną Rękę w Travelerach 2020!
  • Kraje
    • Ameryka Południowa
      • Argentyna
      • Boliwia
      • Brazylia
      • Chile
      • Kolumbia
      • Paragwaj
      • Peru
    • Ameryka Północna
      • Kanada
    • Azja
      • Indie
      • Indonezja
      • Iran
      • Malezja
      • Nepal
      • Wietnam
    • Europa
      • Bałkany
      • Islandia
      • Włochy
    • Oceania
      • Australia
      • Nowa Zelandia
  • Wydatki
  • Więcej
    • O nas
    • Filmy
    • Przepisy ze świata
    • Lista marzeń
    • Mapa podróży
  • Sklep
No any image found. Please check it again or try with another instagram account.
Blog podróżniczy – podróż dookoła świata | ŚWIAT na Własną Rękę
  • Dookoła świata
    • Ile kosztuje podróż dookoła świata?
    • Przygotowania
      • O czym pamiętać przed wyjazdem?
      • Bagaż w długiej podróży
      • Aplikacje przydatne w podróży
      • Wizowe problemy i nowy plan trasy
    • ŚWIAT Na Własną Rękę w Travelerach 2020!
  • Kraje
    • Ameryka Południowa
      • Argentyna
      • Boliwia
      • Brazylia
      • Chile
      • Kolumbia
      • Paragwaj
      • Peru
    • Ameryka Północna
      • Kanada
    • Azja
      • Indie
      • Indonezja
      • Iran
      • Malezja
      • Nepal
      • Wietnam
    • Europa
      • Bałkany
      • Islandia
      • Włochy
    • Oceania
      • Australia
      • Nowa Zelandia
  • Wydatki
  • Więcej
    • O nas
    • Filmy
    • Przepisy ze świata
    • Lista marzeń
    • Mapa podróży
  • Sklep
EuropakrajeporadnikiprzepisyWłochy

Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)

przez Ola 11 lipca 2020
11 lipca 2020

Od ostatniego posta z przepisem na pizzę wiele się zmieniło. Zjedliśmy dodatkowych kilkadziesiąt pizz, przytyliśmy parę kilogramów, przetestowaliśmy nowe mąki, nowe proporcje spodu i zmieniliśmy co nieco metodę. W ten sposób otrzymaliśmy jeszcze lepsze ciasto na pizzę. Nie wierzysz? To spróbuj tego przepisu!

W tym poście przedstawiamy Ci naszą wariację oryginalnego przepisu przywiezionego z Neapolu. To ciasto rośnie wolniej, jest bardziej słone i bardziej nam smakuje! Pierwotne proporcje ciasta na pizzę znajdziesz TUTAJ.

  • WhatsApp Image 2020 07 11 at 21.11.05 1024x682 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Pizza neapolitańska z nowych proporcji
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.42 1024x683 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Pizza neapolitańska z oryginalnego przepisu

Ciasto na pizzę – co potrzebujesz?

  • mąka, typ 00
  • woda
  • drożdże
  • sól
  • cukier
  • oliwa

Mąkę typu 00 znajdziesz m.in. w Tesco. My zaopatrujemy się we włoskie mąki na allegro. Polecamy Caputo Pizzeria, Stagioni 5 Neapolitana, Polselli Vivace. Jak dotąd najlepsze efekty uzyskaliśmy z mąką Stagioni 5 Neapolitana.

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.28 2 1 1024x682 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Składniki na ciasto do pizzy

Ciasto na pizzę – proporcje składników

Ilość na 8 ciast do pizzy:

  • 1 kg mąki
  • 580 ml wody
  • 2 g świeżych drożdży lub 0.7 g suszonych
  • 30 g soli
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 10 g cukru

Wykonanie

W wodzie w temperaturze pokojowej rozpuść drożdże i cukier. Tak powstanie rozczyn. Stopniowo dodawaj do mąki i mieszaj. Gdy utworzy się konsystencja ciasta, dodaj sól i oliwę.

Żeby nie brudzić dodatkowych naczyń, rozczyn możesz przygotować już w misce, do której wcześniej wsypałeś/aś mąkę. Woda nie wsiąknie w mąkę. Możesz więc do niej dodać drożdże, cukier i wymieszać.

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.27 1 682x1024 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Ciasto na pizzę, domowa pizza
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.28 3 683x1024 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Ciasto na pizzę, domowa pizza

Wyrabianie ciasta

Teraz możesz rozpocząć wyrabianie. Przez kilka minut baw się ciastem w misce tak, by wszystko się połączyło. Ciasto w takiej formie będzie się kleić – nic nie szkodzi! Przez kolejnych kilka minut mocno je ugniataj na blacie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec tego etapu rzuć ciastem efektownie o blat.

Nasza instrukcja video, na której zobaczysz, w jaki sposób ugniatać ciasto znajduje się TUTAJ.

Ostatnie kilka minut poświęć na delikatne wyrabianie. Rozciągaj fragmenty ciasta i owijaj nimi całość. Ten etap służy napowietrzeniu ciasta. Tak przygotowaną masę włóż na 2 godziny do miski i przykryj czystą kuchenną ścierką/folią spożywczą. Pozostaw w temperaturze pokojowej.

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.28 1 2 682x1024 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Ciasto na pizzę, wyrabianie
  • WhatsApp Image 20270 05 06 at 00.18.27 1024x682 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na godzinę

Cenna rada od włoskich mistrzów pizzy!

Po 2 godzinach wyciągnij ciasto do pizzy i pougniataj je trochę. Następnie podziel je na 8 równych części.

Nasze kulki ważą około 220 g i formułuję z nich spód o średnicy ok. 32 cm.

Każdą kulkę ciasta przeciśnij przez dziurę między kciukiem i palcem wskazującym tak, aby powstała napięta powierzchnia na cieście. Dzięki temu zabiegowi ucieknie powietrze, które wcześniej wprowadziliśmy do ciasta. Na koniec rzuć kulką o blat. W ten sposób potraktuj wszystkie 8 kulek, a następnie ułóż je np. na blasze, przykryj folią i pozostaw w lodówce na minimum 16 godzin.

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.28 2 2 1024x682 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Każdą kulkę ciasta przeciśnij przez palce, by odpowietrzyć ciasto
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.27 1024x683 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Gotowa kulka z ciastem ląduje w misce i trafia na minimum 16 godzin do lodówki

Ciasto gotowe. Co dalej?

Ciasto po tych kilkunastu godzinach spędzonych w lodówce zwiększy swoją objętość. Nie martw się, że wobec poprzedniego przepisu ciasto urośnie znacznie mniej. Dzieje się tak, ponieważ użyliśmy trzy razy mniej drożdży!

UWAGA!

Bardzo ważne jest, aby ciasto wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed przygotowaniem pizzy (najlepiej 4 godziny wcześniej)!

Pamiętaj, że jedna kulka to jedna pizza. Na blacie formułuj coś na kształt koła. Na tak przygotowany spód połóż sos do pizzy i ulubioną kompozycję składników. Niżej przeczytasz o naszych ulubionych sosach i kompozycjach składników.

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.28 6 1024x683 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Dobrze przygotowany spód do pizzy ma drobne bąbelki
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.29 2 1024x683 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Na spód nakładamy sos
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.29 5 1024x683 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Na sos w pierwszej kolejności idzie mozarella
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.42 1 1024x683 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    A następnie ulubiona kompozycja składników, na zdjęciu pieczarki z kukurydzą
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.42 3 1024x683 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Gotowa upieczona pizza ma ładnie zarumienione boki ciasta

UWAGA: Jeżeli planujesz resztę kulek użyć kolejnego dnia, przykryj miskę z kulkami folią spożywczą, aby wierzch ciasta nie wysychał. Przygotowane kulki ciasta możesz także zamrozić i z sukcesem używać w przyszłości. Wystarczy, że pojedynczo owiniesz je folią spożywczą i wrzucisz do zamrażalki.

Jeżeli wolisz wersję video przepisu z instrukcjami, zapraszam Cię do naszej zapisanej relacji na Instagramie. Pamiętaj jednak, że w instarelacji znajdują się pierwotne proporcje składników.

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.29 6 1024x682 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Pizza neapolitańska domowa

O tym, jakie sosy możesz nałożyć na pizzę oraz przykładowe kompozycje składników znajdziesz TUTAJ.

WAŻNE!

Piekarnik nagrzej w trybie góra-dół do maksymalnej temperatury. Bardzo ważne jest, aby pizzę kłaść na gorący kamień/blachę. Dlatego, jeżeli masz kamień do pizzy, umieść go w piekarniku jeszcze przed rozpoczęciem nagrzewania. Jeżeli będziesz piec na blasze, również umieść ją w piekarniku przed rozpoczęciem nagrzewania. Kamień/blachę umieść jak najbliżej grzałki górnej.

UWAGA!

W trakcie samego pieczenia przestaw tryb na grill. Pizza powinna się piec około 3 minuty (obserwuj, bo łatwo ją spalić!).

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 10.32.05 1024x682 - Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)
    Pizza neapolitańska domowa

Warto zakupić szamotowy kamień do pizzy. Taki kamień wkłada się do piekarnika i bezpośrednio na nim piecze pizzę. Rozgrzanie piekarnika z kamieniem w środku potrwa dłużej (ok. godziny), bo kamień musi się dobrze nagrzać. Taki kamień pomaga usunąć wodę z ciasta. W efekcie pizza jest bardziej chrupiąca i ładnie trzyma się w dłoni!

Jeśli podobał Ci się ten artykuł i chciałbyś/abyś dać wyraz docenienia naszej pracy, proszę o udostępnienie i polubienie naszego profilu w mediach społecznościowych!

FacebookTwitterPinterestEmail

3 komentarze

czaja777 6 maja 2022 - 13:19

Cześć,
jak traktować taką zamrożoną kulkę? Kusi mnie zrobić więcej ciasta i mieć taki gotowiec w zamrażarce do użytku dowolnego dnia. Czy to tak działa?
Pozdrawiam, super strona!

Odpowiedz
Mateusz 6 maja 2022 - 13:47

Cześć, dzięki!
Pewnie, możesz mrozić (najlepiej gotowe kulki owinięte plastikową folią spożywczą). W zależnosci od tego ile wcześniej sobie przypomnę to rozmrażam szybciej w temperaturze pokojowej (8-12h) albo w lodówce około 1 dzień i potem jeszcze na 2-3h zostawiam w temperaturze pokojowej przed pieczeniem. Ogólnie wychodzi to nieźle, chociaż świeże smaczniejsze i lepiej wyrasta.
Nie jestem pewien ile dokładnie można takie kuli trzymać, ale zauważyłem że jak leżą zamrożone ponad miesiąc to może wyjść zakalec bo drożdże nie przeżyły

Odpowiedz
czaja777 8 maja 2022 - 20:48

Dzięki wielkie! Spróbujemy w tym tygodniu 🙂

Odpowiedz

Napisz komentarz

Zapisz moje dane w przeglądarce, aby ich użyć kolejnym razem.

poprzedni
Tajska kuchnia w pigułce e-book
kolejny
Nowa Zelandia – koszty podróży

Może Ci się spodobać

Himalaje na własną rękę – trekking na EBC

27 listopada 2019

3 tygodnie w Nowej Zelandii – plan trasy

25 marca 2020

Ubud na Bali – kulturowa stolica Bali

11 listopada 2017

Kuta Lombok i Kuta Bali

11 listopada 2017

Bombaj, czyli jak daliśmy się oszukać

30 stycznia 2018

Ciasto do pizzy prosto z Neapolu

6 maja 2020

Paragwaj – koszty podróży

21 lutego 2019

Argentyna – koszty podróży

27 kwietnia 2019

Goa – portugalska kolonia w Indiach

30 stycznia 2018

Medellin w Kolumbii – jakie jest naprawdę?

2 stycznia 2018

O nas

O nas

Ola i Mateusz

Jesteśmy młodym małżeństwem, które zapragnęło zrealizować piękny plan podróży poślubnej dookoła świata. Posty na blogu pisze żona Ola, a mąż Mateusz ogarnia jego stonę techniczną i wizualną. Pomysł bloga powstał na potrzeby tej dużej podróży. Chcemy dzielić się naszą wyprawą ze szczególnym naciskiem na poniesione wydatki, albowiem podróżować może każdy z nas bez względu na to, ile zarabia!

Śledź nas

Facebook Instagram Youtube

Bonus

Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image

Popularne w tym miesiącu

  • Jakie zwierzęta możesz spotkać w Australii?

    14 czerwca 2019
  • Borneo na własną rękę – koszty

    12 lutego 2020
  • 3 tygodnie w Nowej Zelandii – plan trasy

    25 marca 2020
  • Pętla Ha Giang – TOP atrakcja Wietnamu

    14 kwietnia 2020

Kategorie

Ameryka Południowa Ameryka Północna Argentyna Australia Azja Bałkany Boliwia Brazylia Chile Dookoła świata Europa Filmy Indie Indonezja Iran Islandia Kanada Kolumbia kraje Lista Marzeń Malezja miasta natura Nepal Nowa Zelandia Oceania Paragwaj Peru Podsumowania finansowe poradniki przepisy Przygotowania Przypięte travelery top Wietnam Włochy
No any image found. Please check it again or try with another instagram account.
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

@2017-2020 - Świat na własną rękę. All Right Reserved.


Do góry

Zobacz teżx

Aplikacje przydatne w podróży

24 lipca 2020

Bagaż w długiej podróży

24 lipca 2020

Nowa Zelandia – koszty podróży

16 lipca 2020