Blog podróżniczy – podróż dookoła świata | ŚWIAT na Własną Rękę
  • Dookoła świata
    • Ile kosztuje podróż dookoła świata?
    • Przygotowania
      • O czym pamiętać przed wyjazdem?
      • Bagaż w długiej podróży
      • Aplikacje przydatne w podróży
      • Wizowe problemy i nowy plan trasy
    • ŚWIAT Na Własną Rękę w Travelerach 2020!
  • Kraje
    • Ameryka Południowa
      • Argentyna
      • Boliwia
      • Brazylia
      • Chile
      • Kolumbia
      • Paragwaj
      • Peru
    • Ameryka Północna
      • Kanada
    • Azja
      • Indie
      • Indonezja
      • Iran
      • Malezja
      • Nepal
      • Wietnam
    • Europa
      • Bałkany
      • Islandia
      • Włochy
    • Oceania
      • Australia
      • Nowa Zelandia
  • Wydatki
  • Więcej
    • O nas
    • Filmy
    • Przepisy ze świata
    • Lista marzeń
    • Mapa podróży
  • Sklep
No any image found. Please check it again or try with another instagram account.
Blog podróżniczy – podróż dookoła świata | ŚWIAT na Własną Rękę
  • Dookoła świata
    • Ile kosztuje podróż dookoła świata?
    • Przygotowania
      • O czym pamiętać przed wyjazdem?
      • Bagaż w długiej podróży
      • Aplikacje przydatne w podróży
      • Wizowe problemy i nowy plan trasy
    • ŚWIAT Na Własną Rękę w Travelerach 2020!
  • Kraje
    • Ameryka Południowa
      • Argentyna
      • Boliwia
      • Brazylia
      • Chile
      • Kolumbia
      • Paragwaj
      • Peru
    • Ameryka Północna
      • Kanada
    • Azja
      • Indie
      • Indonezja
      • Iran
      • Malezja
      • Nepal
      • Wietnam
    • Europa
      • Bałkany
      • Islandia
      • Włochy
    • Oceania
      • Australia
      • Nowa Zelandia
  • Wydatki
  • Więcej
    • O nas
    • Filmy
    • Przepisy ze świata
    • Lista marzeń
    • Mapa podróży
  • Sklep
EuropaporadnikiprzepisyWłochy

Ciasto do pizzy prosto z Neapolu

przez Ola 6 maja 2020
6 maja 2020

Ja się tylko tak nieśmiało zapytam: „Kto nie lubi pizzy?”. My uwielbiamy i od kilku lat przygotowujemy swoją własną. Naszym celem było uzyskanie możliwie zbliżonych efektów do tych z pizzerii. Domowa pizza, czyli ta pieczona w około 250 stopniach potrafi wypaść blado. W pizzeriach ciasto piecze się je w temperaturze aż 500 stopni! Przepis na ciasto do pizzy, który prezentuję Ci w tym poście jest absolutnie kultowy – pozwala osiągnąć podobny smak ciasta do tego z profesjonalnych pieców. Kilka miesięcy temu wybraliśmy się na festiwal pizzy do Neapolu. Mateusz wziął udział w warsztatach robienia pizzy. Wróciliśmy z tego wyjazdu z kilkoma udoskonaleniami na to, jak otrzymać prawdziwie włoskie ciasto. Jestem przekonana, że je pokochasz i nie będziesz się z nim rozstawać. Częstuj się!

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.42 1024x683 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Pizza neapolitańska

Ciasto do pizzy – co potrzebujesz?

  • mąka
  • woda
  • drożdże
  • sól
  • cukier
  • oliwa

Użyj mąki pszennej, najlepiej typ 00. Każdy inny typ będzie OK, ale najlepszy efekt uzyskasz z mąką 00.

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.28 2 1 1024x682 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Składniki na ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy – proporcje składników

Ilość na 6 ciast do pizzy:

  • 800/900 g mąki
  • 500 ml wody
  • 6 g świeżych drożdży lub 2 g suszonych
  • 15 g soli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 10 g cukru

Obecnie Mateusz z powyższych składników przygotowuje 8 spodów do pizzy. Ciasto jest wtedy bardzo cieniutkie. Na początek jednak lepiej podzielić masę na 6 części – będzie łatwiej!

Wykonanie

W wodzie w temperaturze pokojowej rozpuść drożdże i cukier. Tak powstanie rozczyn. Stopniowo dodawaj do mąki i mieszaj. Gdy utworzy się konsystencja ciasta, dodaj sól i oliwę.

Żeby nie brudzić dodatkowych naczyń, rozczyn możesz przygotować już w misce, do której wcześniej wsypałeś/aś mąkę. Woda nie wsiąknie w mąkę. Możesz więc do niej dodać drożdże, cukier i wymieszać.

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.27 1 682x1024 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Ciasto na pizzę, domowa pizza
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.28 3 683x1024 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Ciasto na pizzę, domowa pizza

Wyrabianie ciasta

Teraz możesz rozpocząć wyrabianie. Przez kilka minut baw się ciastem w misce tak, by wszystko się połączyło. Ciasto w takiej formie będzie się kleić – nic nie szkodzi! Przez kolejnych 5 minut mocno je ugniataj na blacie. Na koniec tego etapu rzuć ciastem efektownie o blat.

Nasza instrukcja video, na której zobaczysz, w jaki sposób ugniatać ciasto znajduje się TUTAJ.

Ostatnie 5 minut poświęć na delikatne wyrabianie. Rozciągaj fragmenty ciasta i owijaj nimi całość. Ten etap służy napowietrzeniu ciasta. Tak przygotowaną masę włóż na godzinę do miski i przykryj czystą kuchenną ścierką/folią spożywczą. Pozostaw w temperaturze pokojowej.

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.28 1 2 682x1024 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Ciasto na pizzę, wyrabianie
  • WhatsApp Image 20270 05 06 at 00.18.27 1024x682 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na godzinę

Cenna rada od włoskich mistrzów pizzy!

Po godzinie wyciągnij ciasto do pizzy i podziel je na 6 równych części. Każdą kulkę ciasta przeciśnij przez dziurę między kciukiem i palcem wskazującym tak, aby powstała napięta powierzchnia na cieście. Dzięki temu zabiegowi ucieknie powietrze, które wcześniej wprowadziliśmy do ciasta. Na koniec rzuć kulką o blat. W ten sposób potraktuj wszystkie 6 kulek, a następnie ułóż je np. na blasze i pozostaw w lodówce na 24-72 godziny.

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.28 2 2 1024x682 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Każdą kulkę ciasta przeciśnij przez palce, by odpowietrzyć ciasto
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.27 1024x683 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Gotowa kulka z ciastem ląduje w misce i trafia na 24-72 godziny do lodówki

Ciasto gotowe. Co dalej?

Ciasto po 24 godzinach zwiększy swoją objętość. Pamiętaj, że jedna kulka to jedna pizza. Wyciągnij z blachy kulkę i na blacie formułuj coś na kształt koła. Na tak przygotowany spód połóż sos do pizzy i ulubioną kompozycję składników. Niżej przeczytasz o naszych ulubionych sosach i kompozycjach składników.

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.28 6 1024x683 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Dobrze przygotowany spód do pizzy ma drobne bąbelki
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.29 2 1024x683 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Na spód nakładamy sos
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.29 5 1024x683 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Na sos w pierwszej kolejności idzie mozarella
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.42 1 1024x683 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    A następnie ulubiona kompozycja składników, na zdjęciu pieczarki z kukurydzą
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.42 3 1024x683 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Gotowa upieczona pizza ma ładnie zarumienione boki ciasta

UWAGA: Jeżeli planujesz resztę kulek użyć kolejnego dnia, przykryj miskę z kulkami folią spożywczą, aby wierzch ciasta nie wysychał. Przygotowane kulki ciasta możesz także zamrozić i z sukcesem używać w przyszłości. Wystarczy, że pojedynczo owiniesz je folią spożywczą i wrzucisz do zamrażalki.

Jeżeli wolisz wersję video przepisu z instrukcjami, zapraszam Cię do naszej zapisanej relacji na Instagramie.

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.29 6 1024x682 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Pizza neapolitańska domowa

Sos do pizzy

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.29 8 682x1024 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Aby przygotować sos marinara zeszklij cebulkę i czosnek.
  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 00.18.29 3 682x1024 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Następnie dodaj pomidory/passatę/pomidory w puszce, bazylię, cukier, sól i pieprz. Trzymaj na ogniu. Następnie zblenduj.

Pomidorowy

Na patelni zrumień kilka pokrojonych ząbków czosnku, dodaj pomidory w puszce/passatę/świeże pomidory i chwilę trzymaj na ogniu. Dodaj bazylię, sól, pieprz i cukier do smaku. Wszystko zblenduj.

Marinara

Jak powyżej z tą różnicą, że oprócz czosnku zrumień również drobno posiekaną cebulkę.

Śmietanowy

Drobno posiekaną cebulkę i czosnek zrumień na maśle. Dodaj łyżkę mąki i wtedy stopniowo dodawaj śmietanę 18% (musi być słodka, z kartonika, nie z kubeczka), cały czas mieszając tak, by nie powstały grudki. Dodaj tymianek, sól i pieprz. Zdejmij z ognia, wszystko zblenduj.

Nasze ulubione kompozycje składników na pizzę

  1. Marinara sos, mozarella, szpinak (wcześniej zamarynowany w oliwie z dodatkiem soli i pieprzu), czerwona cebulka, pomidory suszone w oliwie, gorgonzola (już na gotową, gorącą pizzę).
  2. Sos pomidorowy, mozarella, pomidorki koktajlowe, pieczarki.
  3. Marinara sos, mozarella, pieczarki, czerwona cebulka, zielone oliwki, parmezan (na gotową, gorącą pizzę).
  4. Sos biały, pomidorki koktajlowe, szpinak i opcjonalnie boczek.
  5. Sos pomidorowy, oscypek, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe.

Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury. Pizza jest gotowa, gdy boki się zarumienią. W 250 stopniach piecze się około 7-8 minut.

  • WhatsApp Image 2020 05 06 at 10.32.05 1024x682 - Ciasto do pizzy prosto z Neapolu
    Pizza neapolitańska domowa

Warto zakupić szamotowy kamień do pizzy. Taki kamień wkłada się do piekarnika i bezpośrednio na nim piecze pizzę. Rozgrzanie piekarnika z kamieniem w środku potrwa nieco dłużej, bo kamień musi się dobrze nagrzać. Taki kamień pomaga usunąć wodę z ciasta. W efekcie pizza jest bardziej chrupiąca i ładnie trzyma się w dłoni!

Jeśli podobał Ci się ten artykuł i chciałbyś/abyś dać wyraz docenienia naszej pracy, proszę o udostępnienie i polubienie naszego profilu w mediach społecznościowych!

ciasto na pizzępizzapizza domowa
FacebookTwitterPinterestEmail

Napisz komentarz

Zapisz moje dane w przeglądarce, aby ich użyć kolejnym razem.

poprzedni
Pętla Ha Giang – TOP atrakcja Wietnamu
kolejny
Polpette di melanzane – włoskie bakłażanowe klopsy

Może Ci się spodobać

Podróż Dookoła Świata – Klip Islandia

30 września 2018

Wizowe problemy i nowy plan trasy

18 września 2018

Jak się przygotować w Himalaje?

27 listopada 2019

Hoi An – tu uszyjesz sukienkę!

3 kwietnia 2020

Islandia. Informacje praktyczne.

14 września 2018

Koszty niskobudżetowej podróży w Islandii

28 września 2018

Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)

11 lipca 2020

Co musisz wiedzieć, zanim kupisz auto w Australii?

12 lipca 2019

Bałkany samochodem – podsumowanie kosztów

28 grudnia 2017

Chorwacja – perła Adriatyku

18 listopada 2017

O nas

O nas

Ola i Mateusz

Jesteśmy młodym małżeństwem, które zapragnęło zrealizować piękny plan podróży poślubnej dookoła świata. Posty na blogu pisze żona Ola, a mąż Mateusz ogarnia jego stonę techniczną i wizualną. Pomysł bloga powstał na potrzeby tej dużej podróży. Chcemy dzielić się naszą wyprawą ze szczególnym naciskiem na poniesione wydatki, albowiem podróżować może każdy z nas bez względu na to, ile zarabia!

Śledź nas

Facebook Instagram Youtube

Bonus

Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image

Popularne w tym miesiącu

  • Jakie zwierzęta możesz spotkać w Australii?

    14 czerwca 2019
  • Borneo na własną rękę – koszty

    12 lutego 2020
  • 3 tygodnie w Nowej Zelandii – plan trasy

    25 marca 2020
  • Pętla Ha Giang – TOP atrakcja Wietnamu

    14 kwietnia 2020

Kategorie

Ameryka Południowa Ameryka Północna Argentyna Australia Azja Bałkany Boliwia Brazylia Chile Dookoła świata Europa Filmy Indie Indonezja Iran Islandia Kanada Kolumbia kraje Lista Marzeń Malezja miasta natura Nepal Nowa Zelandia Oceania Paragwaj Peru Podsumowania finansowe poradniki przepisy Przygotowania Przypięte travelery top Wietnam Włochy
No any image found. Please check it again or try with another instagram account.
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

@2017-2020 - Świat na własną rękę. All Right Reserved.


Do góry

Zobacz teżx

Aplikacje przydatne w podróży

24 lipca 2020

Bagaż w długiej podróży

24 lipca 2020

Ciasto na pizzę neapolitańską (jeszcze lepsze)

11 lipca 2020